Mentorluk; kavramını basit şekliyle deneyimli ve güvenilir danışmanlık olarak tanımlanmaktadır. “Akıl Hocası” olarak da atıfta bulunulur.
Bir mentorun görevi; bilgi, uzmanlık ve deneyim paylaşımı yoluyla bir danışanın kişisel ve mesleki gelişimini teşvik etmektir. Mentorluk ilişkisi; karşılıklı güven, saygı ve iletişim üzerine kurulmuştur ve her iki tarafın fikir alışverişinde bulunmak, ilerleme süreçlerini tartışmak ve daha fazla gelişim için fırsatları tespit etmeye yönelik düzenli görüşmelerini içerir.
Mentorluk, danışanın da danışmanlık sunanın da kârlı çıkacağı bir süreçtir. Üstelik bu kişilerin çevresindeki kişiler de bunun faydalarını görecektir.
Geribildirim bir hediyedir ve mentorlerden gelen geribildirim, şimdiye kadar elde edebileceğiniz en gerçek geribildirimdir. En yalın şekilde, herhangi bir “süsleme” olmaksızın görüş alabilirsiniz. Bunlar, kariyerinizde dönüm noktası niteliğinde olabilir.
Mentor, kör noktalarınızı anlamanıza her zaman yardımcı olur. Mentor, her zaman hem iş yerinde hem de dışarıdaki ağınızı genişletmenizi sağlar.
Mentor, size yön ve seçenek sunan sırdaşınızdır. Ancak, günün sonunda kendi seçimlerinizi yapmanız gerekir. Mentor, size belli bir yoldan ilerlemek zorunda olup olmadığınızı söylemek için orada değil. Rehberliğe ihtiyacınız var ve bu rehberlik, yalnızca sizin seçeceğiniz yolda size yardımcı olmak üzeredir. Buradaki kelime ayrımlarına dikkat edilmelidir.
İyi bir mentor, sizi konfor alanınızdan dışarı çıkarıp uzaklaştıracaktır. Sizi rahatlatmak için her zaman etrafınızda insanlar olacaktır. Ancak iyi bir mentor, sizi iyileştirmeye teşvik eden ve size yeni deneyimler sunan bir rehberdir.
İyi bir mentor, sizin güçlü ve zayıf yönlerinizi bilir. Mentor bunları tespit ederek, zayıf yönlerinizi geliştirmeye çalışır.
Algı ve gerçeklik ayrımını yapmanızda size yardımcı olan mentorunuzden en iyi şekilde nasıl faydalanacağınızı öğrenin.
Bir mentore sahip olmak, çalışanlara sunulabilecek en değerli ve etkili gelişim fırsatlarından biridir.
Şu faydalar söz konusudur:
Yeni fikirlere ve düşünce yollarına maruz kalma
Gelişime ihtiyaç duyulan yönleri güçlendirmek ve zayıflıkların üstesinden gelmek için tavsiyeler
Mesleki gelişim ve ilerleme rehberi
Şirket içinde daha fazla görünürlük ve tanınma
Yeni beceri ve bilgi geliştirme fırsatı