Sigortacılıkta Ürün ve Hizmet Tasarımında Yeni Metodlar: “Jobs to be Done”

0
126

Sigorta ürünlerini tasarlayıp müşteriye sunarken bir çok yenilik yapmaya ve müşterinin ilgisini çekmeye çalışıyoruz. Sigorta şirketleri milyonlarca lira pazarlama bütçeleri kullanıp müşteriyi ikna etmeye çalışıyor, satış örgütleri binlerce kişilik kadroları ile müşterinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Sektör yöneticileri olarak kendimize dönüp başarlı mıyız diye sorguladığımızda genelde karşıma 2 profil çıkıyor:

  1. Kendini mevcut hedefleri ve KPI ları ile değerlendiren yöneticiler. Genelde bu tip yöneticiler verilen hedeflere uymak konusunda başarılı ama kendi başarıları şirketleri için bir devrim ya da devinim yaratmıyor
  2. Kendisini sektör durumu ve dünya karşılaştırmaları ile sorumlu tutan yöneticiler. Bu tip yöneticiler kendi hedeflerinde başarılı olmalarına rağmen durumlarından memnun değil ve devrimsel bir başarı peşindeler

Bundan sonra bahsedecekleri daha çok 2. profili ilgilendiriyor. Eğer sektör olarak çok başarılı olmak istiyorsak düşünce tarzımı değiştirip müşteri ne istiyor sorusunu daha çok sormamız ve inovasyona odaklanmamız gerekiyor.   Bunun çok da kolay olmadığının farkındayım.

Yakın zamanda karşıma çıkan bir ürün ve hizmet geliştirme metodolojisinden bahsetmek istiyorum. “Jobs To Be Done ” İlk olarak 2016 Eylülde yayınlanan bir makale ile ses getirdi.

Orjinal makaleyi bu linkte bulabilirsiniz.  Bence sektörümüzde inovasyon geliştirmek için güzel bir yöntem.

Metod özetle “müşterinin gerçek ihtiyacı nedir?” sorusunu gündeme taşıyor. Örneğin gazete satın alan bir müşteri , bulmaca çözmek için mi; spor haberlerini okumak için mi; yoksa mangal tutuşturmak için mi gazete alıyor. Eğer bu cevabı bulursak ürünü daha iyi tasarlayabiliriz.

Yine başka bir güzel örnek matkap ile ilgili . İnsanlar matkap alırken ihtiyaçları nedir? Sadece duvarda bir delik mi? Başka duygusal tatminler mi? Ya da bir matkap markasının rakibi diğer bir matkap markası mıdır? Yoksa patafix gibi yapıştırıcılar mı?

Konu ile ilgili arama yaptığınızda bir çok Türkçe makale de bulabilirsiniz. Aşağıda bir kaç güzel makaleyi ekliyorum. Zihin açıcı olması dileğiyle…

Türkçe makale1

Türkçe makale2

Önceki İçerikSosyal Medya Akımı Falling Stars!
Sonraki İçerikOtizm Süresince Size Kimler ve Neler Yardımcı Olur?
Burak Gündüz
22 Ağustos 1976 ‘ da Adana’da doğdum. İstanbul, Üsküdar ‘ da yaşıyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım İş hayatına sigorta sektöründe İş ve Sistem Analisti olarak başladım. Yaklaşık 7 yıl sigorta IT projeleri yönettikten sonra kariyerimde değişiklik yaparak Zurich Sigorta’da Ürün ve müşteri yönetimi, Alternatif Dağıtım Kanalları departmanlarında yöneticilik yaptım ve birçok proje geliştirdim. Bu projelerden bazıları ulusal ve uluslararası ödüller kazandı. 2011 Yılında girişimciliğe soyunarak www.sigortadukkanim.com sitesinin kurucuları arasında Teknoloji ve İş Geliştirme’den sorumlu olarak yer aldım. Çağrı merkezinden sigorta ürünleri satışı yapan Atalante Sigorta’da Genel Müdür olarak göreve aldım, 140 kişilik bir ekiple satışlar yaptık Aktif Bank girişimi olan Sigortayeri Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş.de İş Geliştirmeden Sorumlu Direktör olarak görev aldım. Generali Sigorta’da Türkiye’nin ilk hayat dışı direkt sigortacılık projesinde Direkt Satış ve Pazarlama’dan sorumlu direktör olarak görev yaptım. Projelerimiz ile Müşteri Memnuniyeti Ödülü, En İyi Çağrı Merkezi Ödülü , En İy iSigorta Şirketi gibi bir çok ödül aldık Ocak 2018 den beri AcerPro da Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Insurtech odaklı çalışmalar yapıp sigorta teknolojisi alanında çözüm geliştiriyoruz. Bana burakgunduz@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz