Merhaba sevgili dostlar,
Son yıllarda dogal yaşamın ve oranik ürünlerin tüketiminin popüler olduğu gerçeğinden yola çıkarak yine son zamanların gözdesi #kefirin ne olduğunu, faydalarını ve nasıl yapıldığını sizlerle paylaşmak istedim.
Özellikle gıda sektöründe yediğimiz, içtiğimiz şeylerin özünde yapılan değişiklikler, katkı maddeleri, koruyucular gibi saf olanı değiştiren şeyleri düşündüğümüzde insanın aklına bedenimi nasıl daha fazla korurum? nasıl doğal beslenirim? soruları geliyor.
Bundan önce gıda piyasasına körü körüne bağlı olan insanoğlunun, son yıllarda özellikle sosyal ve dijital ortamları daha aktif kullanmaya başlamasıyla birlikte bilgiye daha kolay ulaştığını ve araştırıp inceleyerek tüketmeye başladığını söyleyebiliriz.
İşte kefir tam olarak bu tüketimlerin başında geliyor. Artık marketlerde hatta esnaf bakkallarında bile raflarda görebiliyoruz bu besini. Hatta içimi kolay olsun diye meyveli alternatifleri de mevcut.
Konu Başlıkları
Peki kefir nedir?
Kafkasya kökenli olan kefir; ayran tadında, bozadan biraz az yogun kıvamda, hafif ekşimsi tatda, karnıbahar görüntüsünde bembeyaz bir sağlık deposudur. Fotoğrafta gördüğünüz bu kucuk maya ile sutun buluşması ve 24 saatlik fermantasyon sonucunda oluşuyor. Eğer daha çok fermante ederseniz bu sefer tadı daha ekşimsi oluyor. Yoğurttan daha fazla yararlı bakteri içeriyor. Sindirim sistemi için birebir. Bir araştırmaya göre uzun yaşamın sırrı da aynı zamanda.
Hazır almak yerine mayasını bir aktardan temin edip kendiniz de mayalayabilirsiniz.
Nasıl Mayalanır?
Kefir mayası
Yarım yağlı süt
Cam kavanoz içinde kefir mayası ile sütü buluşturuyoruz. Kapalı ve karanlik bir yerde 24 saat mayalanmasini bekliyoruz. 24 saat sonra sütü mayadan ayırarak suzuyoruz. Yalniz süzgeç metal olmamalı (kefirin yapısı bozulmasin) bu yüzden plastik süzgeç kullanıyoruz. Suzdugumuz kefirin kivami size yoğun geliyor ise su ile seyreltebilirsiniz. Kefirin içerisine tekrar süt koyarak bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Mayalamak istemediğiniz zamanlarda buzdolabında saklayabilirsiniz. Kendi kendine çoğalır çoğalan mayalari atmıyoruz sevdiklerimize ikram ediyoruz.
Afiyet olsun.
[zombify_post]