Ekonomik Kriz ve Bankacılık Sektörü

0
133

Perşembe günü Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir beni aradı: “Hocam, krizde dibe vurduk mu?
Çıkış başlayacak mı?”

Maalesef kriz daha yeni etkisini göstermeye başladı. Nobel Ekonomi Ödülü alan Joseph E. Stiglitz’in deyimiyle Serbest Düşüş sürecindeyiz ve giderek artan bir ivmeyle aşağı doğru gidiyoruz.

Bankacılık sektörümüz elbette 2001’deki krizle karşılaştırıldığında çok daha iyi durumda. Ancak, bu krizden sektörün payına düşeni almaması da imkânsız. Bankacılık sektöründe de işler iyi gitmiyor.

Sektörde bazı olumlu gelişmeler de oluyor. Örneğin, Akbank geçtiğimiz perşembe günü sendikasyon kredisi aldı. 11 ülkeden 23 bankanın katıldığı sendikasyonda Akbank’a 367 gün vadeli 591 milyon euro ve 285 milyon dolar kredi verildi. Bir başka ifadeyle Akbank, dolar cinsinden toplam yaklaşık 980 milyon dolar sendikasyon kredisi aldı.

Elbette, gelişmekte olan ülkeler içinde en riskli ülkeler arasında ilk sıralarda olan Türkiye’de bir bankanın uluslararası piyasalardan yaklaşık 1 milyar dolar borçlanabilmesi bir başarı olarak yorumlanabilir. Ancak, burada kredi faizlerine de bakmamız gerekir.

Akbank aldığı sendikasyon kredilerine dolar için libor+%2,75; euro için ise euribor+%2,65 faiz ödeyecek. Banka Mart 2018’de aldığı sendikasyon kredilerini dolar için libor+%1,3; euro için ise euribor+%1,2 faizle almıştı. Görüldüğü üzere, dokuz ayda Akbank’ın sendikasyon kredilerinin faiz oranları hem dolarda hem de euroda iki kattan fazla artmış.

Bankaların aldıkları kredileri kullandıkları yerler de önemli. Elde ettikleri bu yabancı kaynakları reel sektöre kredi olarak verirlerse ekonominin durgunluktan çıkması için bir umut olabilir. Ancak, kriz dönemlerinde bankaların ihtiyatlı davranarak ellerindeki kaynakları borçlarını kapatmak için kullandıkları veya yüksek oranda borçları olmasa bile zor günler için tuttukları bilinen bir gerçek.

Önceki İçerikSinema Filmi “Bir Yıldız Doğuyor / A Star is Born”
Sonraki İçerikGoogle Shopping için Adwords Araçları
Murat Kaykusuz
Mesleki Başarılarım: 1. 20 yılı aşan finans sektöründeki iş hayatımda, uyguladığım Borç - Alacak (Al-Ver) Yönetimi Yöntemleri ile 14 şirketi iflas etmekten kurtardım. 27 şirketin finansal durumunu düzelttim ve şirketlere etkin finansal sistemler kurdum. 2. 2001 yılından bu yana, Uluslararası Vergi Planlaması çerçevesinde yurtdışında 283 şirketin kuruluşunu koordine ettim ve faaliyetlerini kontrol ettim. 3. Paketcibul.com sitesinin iş planını ve startup raporunu hazırladım. 4. Bir gıda firmasının iflas erteleme davası için iyileştirme raporu hazırladım. Davanın sonucunda şirketin iflası ertelendi. 5. Sanayi Bakanlığı'na sunulan birçok projenin finansal fizibilite raporunu hazırladım. 6. Ardahan'da BTC (Bakü-Tiflis-Ceyhan) boru hattı projesi kapsamında yapılan Meyve Kurutma Tesisi ve Süt Toplama Merkezi'nin finansal fizibilite raporlarını hazırladım. 7. Yidaş Yavuzlar İplik ve Dokuma Sanayi A.Ş.'nin kredi geri ödeme planını hazırladım. 8. Türkiye'nin her bölgesinden gelen 2.500'den fazla kişiye finans, muhasebe ve ekonomi konularında dersler ve seminerler verdim ve vermeye devam ediyorum. 9. Geçmişten Günümüze Finansal Krizler (1619-2014), İktisadi Kriz Teorileri, Yöneticiler İçin Finansal Yönetim ve Finansal Piyasalar isimli basılmış üç kitabım var. Ayrıca, yayınlanmış birçok makalem ve kitap bölümü şeklindeki yazılarım bulunmakta. 10. Hepsinden önemlisi sevdiğim ve beni seven birçok öğrencim ve dostum var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz