Güzelliği tarif etmenizi istesem, her okuyucumuzdan farklı bir tanım, sıfat ya da sözcükler dizisi gelecektir. Farklı cevapların sebebini, çünkü bu subjektif bir kavram, diyerek açıklarız. Bu nedenle Güzelliğin Tarihi’nde Umberto Eco, güzelliğin tarihinin ancak sanat eserleriyle belgelenebileceğini ve mutlak bir belirlenimcilikle açıklanamayacağını söylüyor.
Truvalı Helen için her gün binbir çiçekle hazırlanan yağlar, altın lotus ayakkabıları için kırılan parmaklar, Afrodit (Venüs)’in deniz yosunları, Kleopatra’nın süt banyosu, bazı Afrika kabilelerindeki boyna geçirilen halkalar… hep güzellik için. Güzellik arayışı hep varolmuş.
Estetik operasyonların tüm dünyada her geçen gün hızla tırmanan bir istatistiği ve günümüzün görsellik üzerinde şekillenen dünyasının dismorfobibi (ayna hastalığı) denilen bir hastalığı var.
Bu çaba niye, dış güzellik önemli değil, önemli olan ‘sadece’ iç güzelliği (ydi).
Erdemli görünen bu cümle farklı yönlerden bakarsanız aslında bilgelik bayrağı taşıyıp, güzelliğe bir bakıma anlamsızlık katma çabası da içeriyor olabilir. Güzellik bazen eşittir aptallık gibi de değerlendirilir. İşte burada da bilgiyle, çevreyle şekillenen bir bilinç devrededir.
Peki hangisi doğru?
Hepsi. Anlayışımıza bağlı.
Hangisi güzel?
Hepsi:) Neyi çekici bulma seçimimize bağlı.
Güzellik felsefede, sanatta bu nedenle çok önemli köklere sahip ve üzerinde çalışılmaya devam ediliyor. Bilim ve teknoloji, çoğumuzun ürkütücü bulacağı şekilde, bunu doğacak çocukların göz rengini dahi seçebilecek noktaya taşıdı.
Özgün bir güzelliğe sahip olmak kıymetli olmakla beraber, beynin neyi güzel bulduğuyla (Bilinçdışı gerçekleştiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir konu.) ilgili yapılan araştırmalarda ‘çekicilik’ için ön koşulun, sağlıklı-dinç görünüm ve şimdilerde 1.6180339887 ile aşina olduğumuz altın oranla açıklanan ölçü uygunluğu, yani simetri olduğu rakamlarla ortada.
Bence dış güzellik ruh güzelliğinin görünen bir kısmının temsili ve en çok da insanın gözlerindeki parıltıda kendini belli eder.
Parıltıya sihirli dokunuşlarıyla katkıda bulunan ve her insanın zaten özel ve güzel olduğuna inanan bir cerrah Semih Gök.
*
Nasıl plastik cerrah olmaya karar verdin?
Ben estetik yönü gelişkin biriyim. Tıp okurken ölümle yaşam arasındaki noktada olmama kararı aldım ve tıp 1. sınıf öğrencisiyken aynı zamanda öğrenciliğine kabul aldığım Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nün yeteneklerimi daha yakından tanımam üzerindeki etkisiyle mesleğimi güzel sanatlara yakın bir yerden tutmam gerektiğini fark edip, estetik cerrahi alanında seçim yaptım.
Bu benim için varolmuş bir meslek. İşin içinde mimari var, organik sanatlar var. Ne yapıyorsam, en iyisini yapıyorum. Rekabetim kendimle.
Doğalın içinde kalma çabası çok önemli.
Mükemmel olmak için yürünen yolda iyiyi kaybetmemek gerek.
Hastalarda hangi değişikliği yapacağına nasıl karar veriyorsun?
Bazı doğrular var. Aslında şekilciliği sevmiyorum. Fakat semboller gibi görüntüler de insanlarda farklı algılar yaratıyor. Doğalın içinde kalma çabası çok önemli. Empatiyi çok iyi kullanmak zorundayız. Mükemmel olmak için yürünen yolda iyiyi kaybetmemek gerek. İyiyi kişinin tolere edebileceği şekilde yavaş yavaş vermek lazım. Hastanın hayal ve beklentilerini çok iyi anlamak gerek ve doğru hasta seçmek doğru ameliyat yapmak kadar önemli.
Ayaklarımı yere sağlam basarak çalışıyorum. İşlem öncesinde belgeleri konuşturuyorum. 3 boyutlu fotoğraflar çekiyorum ve bunların birbirlerine oranlarını inceliyorum. Neyi değiştireceğimi bu sistem üzerinde çalışıyorum ve ulaşacağım sonucun beni heyecanlandırması gerekiyor.
Peki hastanla duyduğun heyecanlar farklıysa?
Herkesi dinliyorum. Fakat talep edilen şeyin bir ayarının olması lazım. Yapılan işlemden sonra hastanın bununla mutlu ve barışık yaşayıp yaşayamayacağı önemli. Bir işlemi yapmayı tercih etmiyorsam bunun bir sebebi vardır ve hastalarım gerekçeli açıklamamı dinleyince genellikle benimle hemfikir olurlar.
Burada biz insanların kendilerini iyi görmelerini sağlayıp hayatlarını yaşa ve yıllara teslim olmadan daha iyi yaşamaları için bir kapı açıyoruz.
Estetik yaptırmanın mutluluğa bir katkısı var mı?
Ben şuna inanıyorum; her insan her sabah uyanıp aynada kendine baktığında bedeninin yaş analizini yapar ve bir kabule girer. Kendini iyi görüyorsa yaşam stiline yansır. Kendini yaşlı veya yorgun görürse zamanla toplumdan izole olur, seçimleri değişir. Kıyafetleri değişir. Arkadaşları değişir. Aslında burada biz insanların kendilerini iyi görmelerini sağlayıp hayatlarını yaşa ve yıllara teslim olmadan daha iyi yaşamaları için bir kapı açıyoruz.
Benim için güzellik uyumdur.
Güzelliği nasıl tanımlıyorsun?
Zamana, yıllara göre değişen bir şey. Rönesans dönemi balık etli kadınları o dönemde çok güzel buluyorlardı. Güzellik değişen bir kavram. Benim için güzellik uyumdur. Harmoni kelimesini seviyorum.
Hepimiz mucizeyiz, güzeliz, özeliz. Olaya ruhsal bakarsak, bunların hepsi köpük ve biz bu mucizelerin üzerindeki şekillerle zaman geçiriyoruz.
Cesur bir yorum.
Hepimiz mucizeyiz, güzeliz, özeliz.
Estetik nedir?
Estetik işin içine girdiğinde altın oran devreye girmeye başlıyor. O zaman daha güzel, daha genç, dinamik…
Cool ve seksi?
Evet, daha seksi, daha feminen, daha maskülen. Ülkemizde bu kelime çok hoş karşılanmıyor. Fakat insan doğasında varolan bir şey bu.
İnsanlar güzeli ve uyumluyu o kadar kabul etmeye hazırlar ki üretilen iş kendi içinde özel bir uyuma sahipse, göz bunu hiçbir zaman reddetmiyor ve fark etmiyor da. İşin içinde uyumu bozacak şekilde göze batan bir iddia varsa, anında yapılan işlem eleştiriliyor. Bu estetiğin püf noktası.
Kadınlarla erkeklerin estetiğe yaklaşımı aynı mı?
Kadınlar daha cesur. Kadınlar, kadınlar için iyi olmayı isterken; erkekler erkekler için iyi olmanın peşinde değiller. Bence erkekler kadınlar için daha iyi olmanın peşindeler.
Estetik denilince fark ve değişiklik geliyor akla…
Oysaki estetik cerrahi açısından yapılan en önemli şey, koruyucu hekimlik. Bu tedavide cerrahi kulvarın dışında burada likit yüz kaldırma yapıyorum. Sürekli göz önünde bulunan hastalarım daha çok tercih ediyor ve ertesi gün işinin başına dönebiliyor.
İnsanın doğru zamanda tedavi olmayı seçmesi lazım.
Koruyucu hekime gitmek için doğru bir zaman var mı?
Şimdiki jenerasyon akıllı. İnsanın en sıkı zamanda tedavi olması lazım. Benimle tedaviye başlayan insanların yaşı 20-30 yaşları arasında. Bu ideal başlamak için. Örneğin, bir hasta 45-50li yaşlarda geliyorsa ve o ana kadar hiçbir bakımını yaptırmamışsa… Birçok koruyucu destekleyici tedaviyi kaçırmış oluyor. Erken dönemde başlayanlarla geç gelen bir hastamda yapacağım işlemler aynı olamaz. ‘Bu kadar çok şeyi yapacak mıyız Semih Bey?’ derler bazen. ‘Evet, çünkü çok borcunuz var. 20-30km bakımlarınızı pas geçmişsiniz.’ derim. Oysa daha önceki bakımlar rutin şekilde yapılmış olsaydı, cerrahi hekimliği daha da ileriye atabilirdik.
Peki hekim desteğine ihtiyaç duymamak için bizim yapabileceklerimiz var mı?
En başta zarar vermemek çok önemli. En çok zararı ise güneşten ve oksidasyon yaratan şeylerden alıyoruz. Sigara mesela, çürümeye sebep oluyor. Onu bırakıp, cildinin rengi açılan, gerginleşen hastalarım var; çünkü ciltteki kanlanma değişiyor.
Uyku önemli. Periyodik cilt bakımları. Beden için masaj ve spor. Cilt için, rutin bakımlar elzem.
Stres?
Hayatın en kötü şeyi. Hormon dengesini bozuyor. Hormon dengesi değişince, bizim herşeyimiz değişir. Genetik avantajlar farklı bir konu. Stresi tolere etme şeklimiz de farklı çünkü. Kimisi teflon tava gibi bu durumu karşılıyor, kimisiyse içine alıyor bunu. Sonra birçok rahatsızlık başlıyor.
Yaratılmış her şey farklı ve farklı bir yaklaşıma ihtiyacı var.
Cilt ve yüz güzelliği üzerine konuştuk. Farklı alanlarda da insanlara güzellik katıyorsun.
Elbette. Örneğin, anneler; çünkü doğum vücudunu yıpratabiliyor. Meme, karın sarkmaları, deri fazlalıklarını onarıyorum. Vücut şekillendirmesi yapıyorum. Yine, sporla yıllar harcanmasına rağmen elde edilemeyecek noktalara onları ulaştırıyorum. Popoyu şekillendirme ameliyatları yapıyorum. Erkeklerde meme, göbek, karın şekillendirmeleri, burun, göz kapağı ameliyatları yapıyorum.
Ayinesi iştir kişinin. Her gün heyecanla üretiyorum. Yaratılmış her şey farklı ve farklı bir yaklaşıma ihtiyacı var. Ben de kişiye uygun teknik kullanıyorum.
Okuyucularımız nasıl size ulaşabilir?
www.drsemihgok.com ve instagramdan (drsemihgok) bana ulaşabilirler.
Bakımlı olmak, kendini güzel hissetmek her şeyden önemli. Bence insan önce kendini beğenmeli ve sevmeli. Olduğu gibi sevmeli belki de.
Tüm güzel kadınlara ve kadınları güzelleştirenlere selam olsun.
Estetik ameliyatla, makyajla kadınlar güzelleşiyor, ya da güzelleştiğini sanıyor. Bazen çok ileri gidince o estetikler yapmacık ve anlamsız duruyor. Üstelik o yapmacık duruşlar matah bir şeymiş gibi takdir görüyor. Yazık oluyor her konuda olduğu gibi bu konuda da bilinçsiz yapılan operasyonlar gençlerin yanlış yönlenmesine yoldan sapmasına neden oluyor.
İşi bilenle çalışmak lazım.