Sigorta Sektöründe Geleceğin İş Modellerini “Insurtech StartUp Programı” Belirleyecek

0
214

Insurtech HUB Direktörü Elif Çetin, yeni geliştirdikleri Insurtech StartUp 1 Programı hakkında bilgi verdi. Çetin,
programa başvuruların www.insurtech.org sitesinden 30 Kasım’a kadar yapılabileceğini söyledi.

Konu Başlıkları

Sigorta sektöründe geleceğin iş modellerini belirliyoruz!

Her ne kadar uzunca bir süre FinTech gölgesinde kalmış olsa da, son zamanlarda adını daha da sık duyduğumuz ve kulağımıza artık o kadar da yabancı gelmeyen bir kavram aslında  InsurTech. Anlamak ve adım atmak için geç kalınmış olsa da zararın neresinden dönülürse kardır mantığı ile bir yaklaşımda bulunmak lazım bu konuya. O zaman, sigortacılık sektöründeki uygulamaları açısından sınırsız imkanlar barındıran bu kavramı biraz daha yakından tanıyıp önemini iyice vurgulayalım.

Insurtech, Sigortacılar (sigorta şirketleri, acenteler, brokerlar, bankalar) ve sigortalıların hayatlarını kolaylaştıracak teknolojik yaklaşımlarla, sigorta sektörüne, açıkları kapatma, kayıpların önünü kesme, maliyet azaltma veya gelir arttırma yönünde değer katan çözümler bütünü. Insurtech bize yenilikçi teknoloji anlayışı ile yüksek verimlilik, operasyonel tasarruflar, yeni ürünler, yeni girişimler ve yeni yatırımlar imkanı sunuyor.

“Endüstri 4.0 = Sigorta 4.0 = Insurtech”

Endüstri 4.0 kavramını Sigorta 4.0 olarak düşününce karşımıza Insurtech kavramı çıkıyor.

Sigorta sektörünün önümüzdeki yıllarda bambaşka bir bakış açısı ve strateji ile çalışacağını düşündüğünüzde, geleceği yakın zamana taşımak için, şimdiden adım atma gereği kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle inovasyon ve inovativ girişimcilik daha da değerli hale geldi.

Dünya Sigorta sektörüne baktığımız zaman, yaklaşık olarak 1500 adet insurtech startupın mevcut olduğunu ve bunların 499 unun 24 milyar dolar yatırım aldığını görüyoruz. Bu startuplara baktığımızda ise 936 milyon dolar yatırım alan “ZhongAn Insurance” ile Çin listenin başında yer alıyor.  Hindistan firması “Policy  Bazaar” 346 milyon dolar yatırım ile ikinci sırada. Amerika firması “Lemonade” ise 180 milyon dolar yatırım ile üçüncü sırada. Onları sırası ile İsveç ve Japonya takip ediyor. Ülkemizde henüz bir elin parmaklarını geçmeyen insurtech startuplarının, ilerleyen süreç içerisinde nasıl bir konuma gelebileceğini, bu yükselme trendi oldukça hızlı olan insurtech kavramının geleceğini ve doğacak fırstaları ön görmemek mümkün değil.

“Var olan potansiyeli fırsata dönüştürmenin tam zamanı.”

Sigorta sektöründeki değer zincirine yönelik hizmet sağlayıcı uygulamalar ve çözümler, özellikle Dijital Sigortacılık, Risk Önleme, Bankasürans, Blockchain, Yapay Zeka (AI), Nesnelerin İnterneti (IOT), Veri Analizi, Siber Güvenlik, Sigorta Altyapıları ve Ana Sistemleri, Hasar Yönetimi, Poliçe Yönetimi, Tüketici Yönetimi, Hayat, Konut, Kaza, Telematik, Otomotiv, Sağlık , Seyahat, Sahtekarlık Önleme, Müşteri Kazanımı konularında öne çıkıyor. Aslında  sigorta alanında kullanılabilecek tüm teknolojiler, sektörün dikkatini çekiyor.

Biz de sigorta sektörünün önemli oyuncularını bir araya getiren Insurtech HUB İstanbul çatısı altında başlatmış olduğumuz, Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezindeki Insurtech StartUp programımız ile, bu konularda fikir, teknoloji ya da ürün sahibi olan etkin girişimleri destekleyip, geliştirilip; hızlandırma programları ile yatırımcılarla buluşturmayı hedefliyoruz. Böylece sektör oyuncularını sigorta sektörünün geleceğini değiştirecek yenilikçi sigorta ürünlerini ve hizmetlerini bulmak ve ortaya çıkarmak için bir araya getiriyoruz.

Başvuru Süreci Nasıl Olacak?

Programımız, www.insurtech.org sitemizden yapılan başvuruların alınması ile başlar. Başvuru sürecinin tamamlanması akabinde  konusunda uzman olan bir ekip tarafından ön değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonrası Yıldız Teknopark nihai değerlendirmeyi yaparak, kuluçkaya alınacak startupları belirler. Bu startuplara Yıldız Kuluçka Merkezi, 7/24 kullanabilecekleri açık ve kapalı ofis imkanı, kuluçka süreçleri boyunca konusunda uzman kişiler tarafından eğitim ve mentörlük desteği, belirli periyotlarda girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getirerek, girişimlerin fon bulma süreçlerini hızlandırma fırsatı ve Prototip Atölyesi ile üretime yönelik projeler yapan girişimcilerin imalat süreçlerine ücretsiz destek, gibi hizmetler vermektedir. Hızlandırma programı sürecinde ve sonrasında startuplar, yerel ve uluslararası sigorta sektörü ağına katılarak yatırımcılarla buluşturulur. Böylece  tohumdan meyveye kadar tüm aşamalarda titiz, doğru, sonuç odaklı bir işbirliği gerçekleştirilerek hedefe ulaşılır.

Insurtech dünyada hızla büyüyen bir sektör, biz de bu program ile Türkiye’de sigorta teknolojileri alanında yep yeni bir ekosistem oluşturmayı ve global startup ekosistemleri ile birlikte çalışmayı hedefledik. Böylece Türkiye yi Insurtech StartUp alanında önde gelen ülke konumuna getirmek, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve  yenilikçi, üreten, gelişen bir toplum bilinci oluşmasına destek olmak istiyoruz.

Bu noktada, özellikle sektörün işleyişini, açıklarını ve riskleri iyi bilen, yeni fikirler üreten sektör çalışanları devreye giriyor. Sektör çalışanlarının desteklenmesi ve heveslendirilmesi de sigorta sektörünün geleceğini belirleyecektir. Bu nedenle bizlere düşen görev, inovasyon bilincini ülkemize yaymak, buna göre stratejiler geliştirmek ve sektör çalışanlarını, gençlerimizi inovatif fikirler geliştirmeye teşvik etmektir.

Sigorta sektörünün geleceği InsurTech ile yön bulacak. Dünyada teknolojik olarak bu tarz çözümlerin sayısı her geçen gün artarken, yenilerinin hayatımıza daha çok gireceği bir dönemin tam eşiğindeyiz. Siz de projelerinizi hayata geçirerek sektörün büyümesinde ve ülke ekonomisinin canlanmasında lokomotif görevi görebilirsiniz.

 

“Bir fikir kullandıkça değerlidir, fikrinizi girişime çevirmek için hemen başvurun.”

Dünya senin fikrini kullanmak için sabırsızlanıyor 🙂

www.insurtech.org

Son başvuru tarihi : 30 Kasım 2018

Elif ÇETİN

Insurtech HUB Direktörü

elif.cetin@insurtech.org

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz