Adet Öncesi Erken Hamilelik Belirtileri

1
395

Anne olmak isteyen, hamile kalmak isteyen her kadın, özellikle biraz zorlu deneyimler yaşadıysa, mutlaka bir sabırsızlık içinde belirtileri yorumlar ve “Acaba hamile miyim?” sorusunun yanıtını arar.

Hamileliğin kesinleşmesi için elbette mutlaka kanda Beta HCG testi yapılması gerekir. Genel olarak pek çok kadında görülen belirtileri listeledim. Tabi her belirti her kadın için kesin bir gösterge asla değildir. Çünkü herkes hamilelik sürecini başka şekil ve şartlarda yaşayabilir. Bazen hiç bir belirti göstermeden süreç ilerleyebilir, hatta adet bile gecikmeyebilir. Dolayısı ile kesin bir karar varıp kendinizi yanıltmayın ve en önemlisi sakın umutsuzluğa kapılmayın. Anne olmak isteyen tüm kadınlar umuyorum ki sağlıkla ve huzurla bebeğini kucağına alır.

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri

Konu Başlıkları

Genel hamilelik (gebelik) belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

1. Kramp ve İmplantasyon Kanaması

Hamileliğin erken belirtilerinden kramp ve impljantasyon kanaması yani bir diğer adı ile yerleşme kanaması beklediğiniz adet tarihinizde 1 ya da 2 hafta önce size işaret verir. Bu dönemde kasıklarınızda hafif sancı ve batma hissedebilirsiniz. Ayrıca yine bu dönemde açık renkli leke ya da kanama yaşayabilirsiniz.

Döllenen yumurtanın uterus adı verilen duvara tutunması işlemine implantasyon adı veriliyor. Bu aşamada iç çamaşırınızda ya da sildiğinizde peçetede açık renkli leke ve ya kanama görebilirsiniz. implantasyon tamamlandıktan sonra bu belirtiler kaybolur.

Birkaç gün sürebilen bu kanama eğer çoğalıyor ve ağrılı bir hal alıyorsa bir an evvel doktorunuz ile görüşmelisiniz. Düşük olma ihtimali yüksektir.

Örneğin 28 gün gibi düzenli bir adet döngünüz var ise, bu belirtileri adetin 3. haftası içerisinde gözlemleyerek bir hafta kadar yaşayabilirsiniz.

2. Vücut Sıcaklığında Yükselme

Bazal vücut ısınızı bir kaç ay düzenli olarak izleyerek not alırsanız, rutininizi ölçebilirsiniz. Hamile kalmak için yumurtlama zamanını bazal vücut sıcaklığınızı takip ederek tespit edebilirsiniz. Yumurtlama zamanından 1-2 hafta öncesinde bazal vücut sıcaklığı 97,2 ile 97,7 civarındadır. Yumurtlamadan 1-2 gün sonra baal vücut sıcaklığı 0,4-1 derece kadar artar. Adet döneminin sona ermesi ile birlikte sıcaklık değeri düşer. Eğer hamile iseniz bazal vücut sıcaklığı yüksek seyretmeye devam eder. Tam yumurtanın olduğu hafta vücut sıcaklığında bir düşüş olur ki bu düşüş implantasyon düşüşüdür, yani yumurtanın tutunduğuna işarettir. Özetle eğer vücut sıcaklık değerinizde bir artış oluyorsa bu bir hamilelik işaretidir.

3. Göğüslerde Hassasiyet, Ağırlaşma

Göğüslerde yaşanan ağrı, hassasiyet, renk değişimi gibi belirtiler en sık görülen hamilelik belirtilerindendir. Hamile iken yaşanan hormonal değişimler göğüslerin hazırlanması için sinyal verir. İlk olarak kan damarları büyümeye belirginleşmeye başlar. Böylece göğüsler büyür, göğüs ucu koyulaşır ve genişler. Bu dönemde giydiğiniz sıkı giysiler sizi rahatsız etmeye başlar. Adet döneminde de benzer hassasiyet yaşanır fakat eğer adet döneminiz bitmiş ve halen ağrı devam ediyorsa gebelik testi yaptırmanızda fayda var, en önemli hamilelik belirtilerindendir.

4. Yorgunluk ve Uyku Hali

Erken hamilelik dönemlerinde progesteron hormonunda artış görülür ve bu durum da yorgun kendinizi hissetmenize, sürekli uyumak istemenize neden olur. Bu yorgunluk durduk yere sebepsiz bir şekilde seyreder. Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler, vücuttaki kan üretiminin hızlanması gibi nedenlerle bazı vitamin ve mineral değerlerinizin düşmesine ve bu da haliyle enerjinizin düşmesine neden olur. Planlı bir hamilelik yaşıyorsanız ya da hamile kalmak istiyorsanız vitaminlerinizi almaya önceden başlamalısınız. Folik asit, demir, b12 gibi vitaminlerin eksikliği bu dönem için oldukça önemli. Uykunuzu mümkün olduğunca iyi almaya çalışın. Eğer özellikle yorgun olmanıza neden olan bildiğiniz bir hastalığınız yoksa bu durum hamilelik belirtisi olabilir.

5. Mide Bulantısı ve Kusma

Özellikle sabah yaşanan bulantı ve kusma hissi, pek çok anne adayının yaşadığı erken dönem belirtilerindendir. Adet döneminiz geciktiyse ve bulantı, kusma, baş dönmesi gibi rahatsızlıklar, sabahları kendini kötü hissetme yaşıyorsanız test yaptırabilirsiniz. Genellikle ilk bebeğine hamile kadınlarda bulantılar daha çok yaşanır. Hamileliğin ile haftalarında başlayan bu durum genellikle 3. ay itibarı ile biter.

6. Gerginlik ve Şişkinlik

Daha ilk haftalarda vücudunuzda şişkinlik ve gerginlik hissederek, kıyafetleriniz size dar gelmeye başlayabilir ve öyle ki otururken pantolonunuzun bir düğmesini açmak isteyebilirsiniz. Progestoron hormonunun artmasından dolayı bu dönemde midenin çalışma hızı yavaşlar, vücutta gaz oluşur, kabızlık olur ve geğirmeye başlayabilirsiniz. Özellikle bu dönemde ağır ve yağlı yiyecekler tüketmemeniz iyi olabilir. Beslenmenizi daha dikkatli yapıp az, sık ve hafif yapmanız sizi rahatlatabilir.

7. Sürekli Tuvalete Gitme İsteği

Özellikle gece uykunuzdan uyanıp sürekli tuvalete gitmek isteyebilirsiniz. Kan üretimi arttığı için idrar oluşumu da artar. Böbrekler oluşan kanı sürer ve idrar torbası daha hızlı dolar. Bu da tuvalet ihtiyacınızı artırır. Çoğu hamilelikte sıklıkla yaşanan bir belirtidir.

8. Yemeklerden Tiksinme

Yemeklerin kokusuna karşı hassasiyet başlar ve bazen en sevdiğiniz yemek dahi olsa tiksinmeye başlarsınız. Genellikle hamileliğin ilk 3 ayında yaşanır ve sonraki dönemlerde devam etmez, çok az kadında hamileliğin tamamı bu şekilde yemeklerden ve kokulardan tiksinerek geçer.

9.  Baş Dönmesi

Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde kan damarlarının genişlemesi ve tansiyon düşmesi nedeni ile baş dönmeleri sıklıkla görülür, gayet normal erken gebelik belirtileri arasındadır. Baş dönmesi dengeyi kaybetme hissi kan basıncının düşmesi ile gerçekleşir. Tabi baş dönmesi ile birlikte eğer vajinal kanama ve şiddetli karın, kasık ağrısı varsa dış gebelik olma ihtimali olacağı için acilen doktora gitmeniz ve muayene olmanız gerekir.

10. Ani Ruh Hali Değişimleri

Hormanların ani artması ve vücutta yaşanan değişiklikler ruh halinin de değişkenlik göstermesine neden oluyor. Anlamsız bir şekilde ani sinirlenme, öfke nöbetleri gibi duygu değişimleri yaşamaya başlayabilirsiniz. Böyle durumlarda rahatlamaya çalışın, sinirlendiğiniz konudan biraz uzaklaşın, uykunuzu iyi alın, dinlenin. Gayet normal bir süreç olduğundan dolayı çok kafanıza takıp stres yapmayın.

11. Kabızlık

Progesteron artışı sindirim sistemini etkiler, bağırsak hareketleri yavaşlar.

12.  Baş Ağrısı, Sırt ve Bel Ağrıları

Kandaki şeker seviyesinin düşmesi ile baş ağrısı oluşur. Progesteron ve östrojen hormonları rahmi bebek için hazırladığından dolayı vücut zorlanıyor ve bu da baş ağrısına neden oluyor. Hamileliğin ilk dönemlerinde implantasyon sancıları ve vücuttaki şişlik gibi rahatsızlıklar da bel ve sırt ağrılarına neden olabilir. Vücut büyük bir değişime giriyor ve normal olarak bebek için yapılan hazırlıklar bazı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bilinçli ama strese girmeden gözlemleyin kendinizi, extra ve abartılı bir durum olursa mutlaka doktorunuza başvurun.

13. Tükürük Salgısı Artışı

Tükürük salgısındaki artışın nedeni midenin ekşimesi ve sabahları yaşanan bulantıdır. Midedeki ekşime asit üretimine neden olur ve bu da yutkunma gereksinimi duymanıza neden olur ve tükürük bezleri daha fazla çalışmaya başlar. Salya ve tükürük erken hamilelik döneminde nadiren de olsa görülür.

14.  Metalik Tat

Kullanılan vitaminler ve hormon seviyesindeki artışlar ile birlikte bazı kadınlar gün boyu devam eden bir metalik tat hissederler. Bu durum bazı kokulardan tiksindiğiniz zaman da oluşabilir.

15. Sürekli Su İçme İsteği

Hamileliğin ilk dönemlerinde kan hacmi arttığı için sürekli su içmek istersiniz. Çok su içildiği içn haliyle sık tuvalete gitme isteği oluşacaktır.

16. İştahsızlık

Midedeki ekşime bulantı ve kokulardan tiksinme dolayısı ile yemek yemek istemeyebilirsiniz. Keskin tatlar, tatlı, ekşi gibi sizi rahatlatacak ve bastıracak şeyler tercih edebilirsiniz. Bir süre sonra bu durum hafifleyerek kaybolacaktır.

17. Nefes Almada Zorluk

Hamilelik ilk döneminden itibaren oksijenin artması ve kan ihtiyacı dolayısı ile nefes almada zorluk yaşayabilirsiniz. Doğru nefes alma taktikleri, sakin yaşam, düzenli egzersiz ile biraz rahatlayabilirsiniz.

Her kadının hamilelik süreci kendine özeldir ve kendi vücut tarzına, yaşam tarzına, koşullara göre hamilelik belirtileri de farklılık gösterebilir. Yukardaki belirtilerden hepsini ya da bazılarını yaşayabilirsiniz. Belki de hiç belirtiniz olmaz, farkına varamayabilirsiniz. Önemli olan kendi vücudunuzu iyi tanımak ve nasıl seyrettiğini iyi takip etmek. Böylece değişken durumları daha rahat analiz edebilirsiniz.

Dileyen herkesin hamile kalması ve bebeğini sevgiyle kucağına almasını dilerim.

Kendi Hamilelik sürecinizde yaşadığınız farklı belirtiler var mıydı? Herkesin faydalanması için yorumlarınızı yazının altına yazabilir misiniz?

1 Yorum

  1. Merhaba, adet başlamasına 1 gün kaldı, sinirli ve sıkıntılıyım. Göğüslerim de acıyor, gergin. Ama adet döneminde de bu tarz sıkıntılarım oluyor. Farklı olarak çok tuvalete çıkıyorum ve Yorgunum her köşede kıvrılıp uyumak istiyorum. Acaba test yapsam hamile miyimdir? Çok istiyorum bebek sahibi olmayı. Allah bana ve dileyen herkese nasip etsin. Beklemek çok zor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz