İşletmeniz (veya işletmeniz için bir fikriniz) için paraya ihtiyaç varsa, olağan kanalları muhtemelen düşünmüşsünüzdür;
Banka kredileri, melek yatırımcılar, arkadaşlar ve aile..
Bankalar işletmelere sıkı sıkıya sarılmış durumda.
Büyük bir mülkiyet alan melek yatırımcılar, süreklilik gerektiren ve etkilemesi zor kişilerdir.
Kimse, amca ve kuzenler gibi “hayat kurmaları” gereken akrabalardan borç almak istemez.
Dolayısıyla, giderek daha fazla sayıda işletme sahibi, işletmelerinin ihtiyacı olan nakit akışını sağlamak için Crowdfunding yani kitlesel fonlamalara yöneliyor.
Kitlesel fonlama, geleneksel sermaye artırma araçlarının tam tersi. Birkaç yatırımcıdan büyük miktarlar borç almak yerine, yüzlerce, hatta binlerce yatırımcıdan küçük miktarlar borç alarak sermayeyi artırabiliyorsunuz.
Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) Sistemi Nasıl İşler?
- Hazırlanan içerik, çizim ve videolar, seçilen crowdfunding portalına eklenir ve proje kitlelere sunulur.
- Projeyi destekleyecek kişilere, katılımcılara yapacakları katkı tutarına göre önceden belirlenen ödüller vaad edilir.
- Katılımcılar seçecekleri projeye istediği kadar katkı yapar, ödemeler aracı olarak konumlanan crowdfunding portalı tarafından yapılır. Eğer öngörülen sürede hedef tutara ulaşılırsa, portal sahibi %5 ile %10 arasında değişen oranlarda komisyon bedelini keserek toplanan fonu proje sahibine öder.
- Kitlesel fon toplama işleminin vergi durumları öngörülen projeye, vaad edilen ödüllere, talep edilen katkının niteliğine ve miktarına göre farklılık göstermektedir. Hangi vergilerin ne zaman uygulanacağının tespiti için her bir projenin kendi içerisinde değerlendirilmesi gerekir.
İşletmenizin veya vizyonunuzun (varsa) yönetimi üzerinde fazla kontrollü olmaktan vazgeçmezsiniz.
Nakit paranızı kitlesel fonlama ile eski yöntemlere göre daha hızlı yükseltebilirsiniz.
Yüksek miktarlı ve yüksek kaliteli piyasa geribildirimini başka herhangi bir yöntemden daha hızlı ve daha ucuza alabilirsiniz.
Kitlesel fonlama sistemleri yatırımcıyla girişimciyi buluşturmayı amaçlar. Türkiye’de hali hazırda 4 site bu işi yapıyor. Fakat yasal boşluklardan dolayı tam anlamıyla ilerleyemedi, bu nedenle Türkiye’de şu anda kitlesel fonlama yöntemi olarak yalnızca ödül tabanlı sistem kullanılıyor. Gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde hisse bazlı ya da sosyal borçlanma tabanlı sistemler de ön plana çıkacak, böylelikle pazar oldukça büyüyecek. Türkiye’de yayınlanan bazı örnekler;
- Crowdfon.com
- Biayda.com
- Fongogo.com
- Fonlabeni.com