Modern Pazarlama Araçları

1
329

Dünya AI, millennials ve Blockchain konusunda hızla ilerlerken, siz segmentasyon, hedefleme ve konumlandırma için zamanınızı boşa harcıyorsunuz. İşte çok geç olmadan bu hızla giden akıma dahil olmanız için ihtiyaç duyduğunuz yedi modern pazarlama aksiyonu.

Gözden geçirip ardından kendi pazarlama yeteneklerinizi ölçebileceğiniz yedi önemli sorun bulacaksınız. Dünyanın her yerinde büyük pazarlama konferanslarında pazarlama guruları ve önemli düşünürlerin sunduğu bilgilerden sentezlenerek oluşan temel bilgiler oldukça dikkat çekici.

Pazarlama süreci nasıl işler?

Konu Başlıkları

1. Artificial Intelligence

Her şeyi analiz etmek için yapay zeka kullanmanız gerekiyor, her şeyi. Zekanın doğal biçimleri, 20. yüzyıl antik döneminin çok açık bir parçası ve modern bir pazarlama yaklaşımında artık yeri yok.

Sahneye çıkan ve yapay zekadan bahseden insanların çoğu gibi, “artificial intelligent”  kavramının ne anlama geldiğini veya pazarlama ile ilgili herhangi bir şey yapmak için nasıl kullanacağını tam anlamıyla kestiremiyoruz. Ama bu anlaşılmazlık pes ettirmemeli. Çok fazla zekaya ihtiyacınız var ve yapay olması gerekiyor. Bu kesin. Eğer bunu machine learning (makine öğrenimi) ile birleştirirseniz, daha iyi. Bu da yeni ve tam anlaşılmayan bir kavram ama oldukça önemli.

2. Virtually Reality

Gerçeklikten çıkmak ve pazarlamanın çoğunlukla virtual reality (sanal gerçeklik) üzerinde yoğunlaştığından emin olmak önemli. Mümkün olduğu kadar çok müşteriyi kulaklıklara sarmak ve onları kötü işlenmiş grafiklere katlanmaya zorlamak için neden bu kadar çaresiz kaldığımızı anlayamıyoruz, insanlar gerçeklikten sıyrılıyorlar. Ama bu yine de düzeltilebilecek bir ayrıntı.

Aslında “Pazarlama ile ne alakası var?” gibi sorulara izin vermemek lazım. Doğru sorular “VR gözlükler nasıl hissediyor?” ve “Dans eden maymunu görebiliyor musunuz?” olmalı.

Önemli olan, pazarlama bütçenizin en az yarısını bir kulaklığa harcamadığınız ve hiç kimsenin kullanmadığı ve herhangi bir pazarlama ile gerçek bir bağlantısı olmayan hızlı bir şekilde değiştirilmeyen bir yazılım platformuna harcamadığınız sürece, açıkça işinizi düzgün yapmıyor olmanızdır. Yakında sizin yerinize, sizden daha genç ve daha iyi birisi yerleştirilecek, muhtemelen bir robot.

Açıkça, tam machine learning kabiliyetine ulaşmak için sanal gerçekliğinizi yapay zekanıza bağlamanız gerekir.

VR, AI ve ML ile pazarlama gücünüz katlanacaktır.

3. İçerik Kraldır!

Müşterilerle bağlantı kurmaya konsantre olmanız gerekiyor. “Reklamcılık” veya “CRM” gibi eski ve modası geçmiş yaklaşımları kullanmak değil, bu eskiyen sistemlerin ötesine geçerek içerik pazarlaması dünyasına girmek gerekiyor. Reklam oluşturmaktan ziyade, içerik oluşturmalıyız. Medya satın almaktan ziyade, içeriği sadece hedef müşterilerimiz tarafından organik olarak erişebilmek için yönetmeliyiz.

Bu çalışmayı gerçekleştirmenin anahtarı, içerik pazarlama uzmanının tavsiyesini almak ve en kısa sürede ekibe bir içerik sorumlusu almaktır. Çok sayıda şirket, “finans müdürü” veya “operasyon müdürü” gibi belirli rollerin bir şirketin stratejisini “gelir” ve “tedarik zinciri” gibi anlamsız sorunlarla karşı karşıya bıraktığı yönetim ekipleriyle uğraşıyor. CFO’nun bir CCO (Chief Content Officer) ile değiştirilmesi, doğru yönde atılan büyük bir adımdır.

Yeni bir firma ile çalışmaya başladığınızda ilk hamlelerden biri, yönetim kuruluyla tanışmak ve hemen bir CCO (Chief Content Officer) bulundurmayı önermek olmalı.

4. Herşeyi Hikayeleştir!

Çok fazla şirket, ürün yöneticilerini işe almak ve insanları markalaştırmaya odaklamakta ve hikaye anlatımının önemli rolünü göz ardı etmektedir.

Linkedin’in genel olarak taranması bile etkileyici bir yönetici ordusunun olduğunu ortaya koyacaktır.  En stratejik pazarlama enstrümanı muhtemelen hikayeleştirme özelliği. Tüm geleneksel pazarlama rolleri aslında hikayeleştirme özelliği ile yer değiştiriyor.

Sadece bir hikayeleştirme ekibi ile çalışan bir pazarlama departmanının gücünü hayal edebiliyor musunuz? Büyülü bir hikaye üretebildiğinde kim stratejiye ihtiyaç duyar ki? Her şeyi açıklamak için etkileyici bir hikaye anlatabildiğinde brüt marj gerçekten önemli mi?

Hikayeler operasyonların gündelik hali olmaya başladığında kim marka yöneticilerine ihtiyaç duyar?

5. Millennials (Y Kuşağını Hedefle)

Hedefleme konusunu gündeme almak gerekiyor. Eğer pazarlamanın doğasını anlıyorsanız, neden bahsettiğimi anlayacaksınız. Neden başkalarını hedeflemeyi düşünürsünüz?

Elbette, bu dev demografik grubun pazarın homojen bir kesimi olarak nitelendirildiğini kanıtlamak için yapılan her girişimin sadece onların varlığını çürütmeye hizmet ettiği doğrudur. Ve açıkça görülüyor ki, Y Kuşakları bir segment olarak nitelendirilse bile, kullanılamayan gelir eksikliği, onları piyasanın diğer bölümlerinin çoğundan önemli ölçüde daha az değerli kılacaktır.

Ama Y kuşakları hakkında önemli noktaları özleyen eski dünya argümanlarıdır: havalı, genç ve çok kültürlüdürler ve güneş ışığında telefonlarına bakıp yaratıcı şeyler yaparlar. Evet!

6. Marka Amacı Y Kuşağını da Hedeflemeli

Çok net bir marka amacına sahip olmanız gerekecek. Y Kuşağı, eğer gerçekten bir segment olarak var olsaydı, açık ve şeffaf bir marka amacını isterlerdi ya da sadece sizden almazlardı.

Ürünün “ne” olduğunu umursamıyorlar, sadece “neden yapıyorsunuz” diye düşünüyorlar. Bu, Y Kuşağı segmentin pazarlamasını inanılmaz derecede zorlaştırıyor.

Un ve şeker almak için markete gidip, çikolata ve içecek alarak çıkabilirler. Ama yine de markanın bir amacı olmasını isterler. Ürününüzün lezzetinin nasıl olduğu umurlarında değil. Ya da neden yaptığınız.

Marka amacı işlenirken başarılı olabilmek için birkaç basit kural izlemek önemlidir. Öncelikle, bu noktaya kadar iyi çalışan mevcut konumunuzu iyi değerlendirmelisiniz. Ardından, tüm rakiplerinizle aynı temel kelimeleri kullanmanız en iyisidir, çünkü eski moda konumlandırma stratejisinden farklı olarak, marka amacınız sizin için diğer tüm şirketlerle hemen hemen aynı göründüğünde en iyi şekilde çalışır.

Dürüstlük, inovasyon, mükemmeltoplum, olumlu, gelecek, bugün, yarın, hayat, yarat ve ilham ver kelimelerini alın. Sonra bir çocuk bulun ve bu kelimelerden rastgele 4-5 tane seçtirin. Hadi bakalım marka amacınızı şekillendirin.

“Yeniliğe bugün ilham ver.”  “Yarını mükemmel yap.”

Olasılıklar sonsuz.

7. Blockchain, Blockchain, Blockchain

Blockchain’in tepesinde olmak zorundasın. Öncelikle bu, Blockchain’in ne olduğu, hatta bir fiil veya isim olup olmadığı hakkında hiçbir fikriniz olmadığı için gelecek yıl için en zorlu görev olabilir. Neyse ki, pazarlamada başka hiç kimsenin bilmediği gibi, yapmanız gereken tek şey, ‘Blockchain’ kelimesini, konuşma ve sunumlarınıza eklemek, ardından geri çekilip baktığınızda göreceğiniz şey; dijital pazarlama dehası olduğunuz.

İlk başta bu zor olabilir. Öncelikle basit olarak sunumlarınızda Blockchain’i anlatın. Fotoğraf olarak bir ofiste geleceğe dair endişe duyan bir kadın resmi ve soru işareti ekleyebilirsiniz.

Blockchain konusunu anladıktan sonra, Linkedin profilinize “dijital dönüşüm” ve “hikayeleştirme” ile birlikte “blockchain de ekleyebilirsiniiz.

Patronunuz, gelecek yıl çalıştıklarınızda size meydan okuyorsa, “Blockchain” i, agresif bir şekilde söyleyebilmekten çekinmeyin, bu durum, bariz bir şekilde ve daha sonra koridorun gerisinde kaldığı veya ideal olarak koştuğunu düşündürür. Tüm bunlarla rahat hissettiğinizde, ideal olarak ‘dijital dönüşüm’ ve ‘hikaye anlatımı’ arasında, LinkedIn profilinize ‘Blockchain’ ekleyin.

 

  1. Artificial Intelligence (AI, Yapay Zeka)
  2. Virtual Reality (VR, Sanal Gerçeklik)
  3. Content marketing (İçerik Pazarlama)
  4. Storytelling (Hikayeleştirme)
  5. Millennials (Y Kuşağı)
  6. Brand purpose (Marka Amacı)
  7. Blockchain 

Eski moda bakış açısının sizi caydırmasına izin vermeyin. Pazarlama bir dönem işi değildir, yenilikleri takip etmelisiniz.

Pazarlamacılar seçimleri yapmayı ve geleneksel, modası geçmiş dikkat dağıtıcı unsurlar üzerinde önemli şeyleri önceliklendirmeyi öğrenmelidirler. Bir pazarlama stratejisi, gerçekte segmentasyon veya fiyatlandırma yapmakla sonuçlanır. Şirketteki diğer insanlar bunu yapabilir ya da ajansımızdan yardım isteyebiliriz. VR, AI ve Blockchain ile ilişkili aktivitelerinize mümkün olan en kısa sürede devam etmeniz gerekir.

Pazarlama yaklaşımınıza uzunca bir bakın ve kendinize bir puan verin. Yeni gelişmeler için pazarlamanız ne kadar iyi?

Önceki İçerikGerçekte Siyaset ve Politika
Sonraki İçerikEmzirme ve Memeyi Nasıl Bıraktık?
Hanife Çilingiroğlu
Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunu olan Çilingiroğlu, Okan Üniversitesi’nde MBA derecesini tamamlamıştır. Çalışma hayatına 2005 yılında İngilizce öğretmeni olarak başlamış ve 2007 yılından itibaren AcerPro bünyesinde Satış ve Pazarlama faaliyetlerinden sorumlu üst düzey yöneticiliğini yürütmüştür. 2016-2018 yılları arasında eş zamanlı olarak AcerCrea Sigorta Temalı Dijital reklam ajansını yönetmiştir. 2018 yılı itibarı ile AcerPro’da Bankasurans Direktörü görevini sürdürürken, banka ve sigorta şirketleri kanalında banka sigortacılığı iş hacmini artırmak, yeni teknolojik projeler üretmek üzere konumlanmıştır. Bankalara sunulan omnichannel bankasurans çözümü ile, bankaların tüm sigortacılık faaliyetlerini daha verimli hale getirerek tüm kanallara yayılması, teknolojinin en iyi seviyede kullanılması ve müşterilerin her alanda dijitalleşmesine katkı sağlamak üzere çalışmalar yürütmektedir. Güzel Atlar Diyarı, Kapadokya’dan geldi İstanbul’a. Hayata dair teorileri var. Seviyor, çalışıyor ve yaşıyor, bazen en çok çalışıyor. İnternet dünyasını, yeni gelişmeleri ve teknolojileri takip ediyor. Dijitalleşme ve sosyal medyanın doğru kullanımına dair saatlerce konuşabilir. En çok gülümse(t)meyi sever, bilir ki çoğu zaman bir tebessüm hayat kurtarır. Bitki çayları var bir de, asla vazgeçemez. Hatta son gözdesi; “ballı, tarçınlı ve sütlü yeşilçay” şiddetle tavsiye olunur. Sevgiyle Kalın.

1 Yorum

  1. Bugün insan türünün en büyük problemlerinin başında 2 önemli başlık geliyor;

    1) Zamansızlık

    2) Çok fazla mesaj ve bilgi

    Bugün toplum bilimleriyle uğraşan bilim insanlarının en fazla kafa yordukları konuların başında bu 2 madde geliyor.

    Modern Pazarlama ve Modern İnsan yazımı sizin yazınıza ek olarak tavsiye ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz