E-Ticaret & SEO / Digitalzone Meetups

0
255

Digitalzone meetups” her zamanki gibi gayet dolu dolu ve güzel geçti. SEO ve e-ticaret deneyimi üzerine bazı notlar aldım. Güzel bilgiler olduğu için ayırmadan olduğu gibi sıraladım.

İlk oturumda Deepcrawl’dan İlyas Teker, Optdcom’dan Serbay Arda Ayzit ve Zeo Agency’den Yiğit Konur “2018 yılında SEO’yu neler bekliyor?” konusuna değindiler.

İkinci oturumda “2018 yılında aramalar e-ticarette neleri değiştirecek?” başlığı ile N11’den Uğur Eskici, eBay Türkiye’den Ümit Yılmaz ve Zeo Agency’den Yiğit Konur vardı.

  • Başarılı bir SEO için link üzerinde çalışma yapılması gerekiyor. İçerikler çok iyi olsa da backlink olmazsa trafikte beklenen seviyede olmaz. Link olmadan pozisyon kazanmak gerçekten zor.
  • Google güvendiği ve güvenmediği web sitelerinin referans değerlerini sürekli kontrol ediyor. Ona göre konumlandırıyor.
  • Google algoritması linklere dayalı. Dolayısı ile link kullanımı hep önemli oldu. Ama tabi bunu yaparken kontrollü gitmek gerekiyor, backlink paketi alıp işlem yapmak artık bir işe yaramıyor, aksine siteye zarar veriyor.
  • Son güncellemeler sonrası artık kullanıcılar daha çok düşünülmeye başlandı, yaratıcı ve link alacak içerikler üretmek lazım.
  • Eğer markanın bütçesi sınırsız ise, offline süreci de dahil ederek reklam kampanyası planlanabilir. Influencer çalışması planlanabilir. Bu şekilde backlink kazanılabilir.
  • Kreatif ajanslar ile çalışılıp hedef kitle tüketim davranışları  ölçülebilir, bu şekilde strateji belirlenerek, kreatif bir çalışma yapılabilir.
  • Basın ve diğer önemli web sitelerinden link alabilecek kadar iyi içerikler hazırlanabilir.
  • SEO yu çok iyi bilmekten ziyade,  değer katarak link kazanmak ve kullanıcıların işine yarayacak bir çalışma yapmak sonuç kazandırır.
  • Örneğin, onlarca sitede gebelik hesaplama araçları var, ama hepsi aynı. Bir şekilde farklı olabilecek ve kullanıcının ilgisini çekecek, zaman geçirebileceği ve sonradan bu konuyu sohbetlerine taşıyabileceği kadar kıymetli içerik ve uygulamalar olmalı. İnsanların paylaşıyor olması organik olarak link kazandırıyor.
  • Diğer bir örnek ise, yemek sepetinin doğum günü için hazırladığı özel kutlama sayfaları. İnsanların dikkatini çektiği için bunu paylaştılar. Dolayısı ile bir backlink projesi olarak düşünülebilir
  • Google tarafından her birim nasıl görünüyor incelemek gerek. Teknik okur yazarlık bu sürecin önemli bir parçası olmaya başladı.
  • Yakın zamanda google tarafından yayına alınan Google Lighthouse, bir servis aynı zamanda bir Chrome eklentisi. Ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Web sitesinin performans ulaşılabilirlik gibi özelliklerini test ediyor.
  • Teknik pazarlama diye bir jargon ortaya çıkıyor.
  • Rekabet hızı katlaya katlaya gidiyor, dolayısı ile plan yapıp kendimizi nerelerde geliştirmeliyiz bakmalıyız. Power BI toolları, Google Data studio nasıl kullanılır bunların uygulanması gerekiyor.
  • Arama devam ettiği sürece SEO nun önemi de devam ediyor olacak ama zamanla tarzı değişecek. Dolayısı ile derinlemesine uzmanlaşmalar ve odaklanmalar daha önemli ve doyurucu sonuçlar vermeye başlayacak.
  • İçerik stratejisinin iyi kurulması oldukça önemli. Hedef kitlenin çok iyi analiz edilerek, odaklı bir süreç oluşturulabilir.
  • Google sitenizi iyi tanımalı. Featured snippet alanı markalara ve belli sitelere göre değişkenlik gösteriyor. Kelimesine göre hangi özellikler var ona gör kullanılmalı. Çok sayıda entegrasyon var.
  • SEO bilmek tek başına yeterli değil, ikna edebildiğiniz kadar başarılısınız. Markanın kendine göre dinamikleri var. Her markaya ajans gözü ile bakmak ve markayı kendi içinde değerlendirmek ve özel çözüm sunmak gerekiyor.
  • E-ticaret konusunda strateji ve altyapıyı doğru kurmak önemli.
  • Algoritmaların çok sık değişmesi sürekli dinamik kalmamızı gerektiriyor.
  • Kalitenin tanımı Google tarafında da değiştiği için ekosistem de kendi içinde değişiyor. “Mobile first” algoritması, https geçişi zaten beklenen ve önceliklendirilen durumlardı.
  • Rekabet artıyor, organik trafiğin önemli olmasının fark edilmesi ile daha katma değerli işler yapılmaya başladı.
  • Yeni gelen teknolojileri çok hızlı bir şekilde denemek ve markaya ürüne bölgeye göre özelleştirmek gerekiyor. Faydasını deneyerek görebilirsiniz. Standart başarı hikayeleri her marka ya da her koşul için aynı değerde olmayabilir. Küçük bölümler ile deneyerek gitmek daha kıymetlidir.
  • Search artık arama sonuçları yerine feedler ile cevap veriyor.
  • Özellikle Türkiye’de fiyat rekabeti e-ticaret sektörünün merkezinde olmasının yanında güven duygusu gibi çok sayıda başka dinamikler de söz konusu.
  • SEO yu değerli kılan unsurlardan birisi talebe karşı arz yaratan bir departman olmasıdır.
  • E-ticarette piyasaya ürün sunarken müşterinin ihtiyacı var mı, pazarda rekabet oranı nasıl araştırmak gerek.
  • Özellikle e-ticarette içerik tarafı Türkiye’de önem verilmeyen bir alan, yüksek sepet tutarlı bir ürün alacaksınız ama hiç açıklaması yok. Sahibinden.com üzerinde lüx bir ev satılacak ama fotografı bile baştan savma, açıklamalar yetersiz ve anlaşılmaz.  Son kullanıcının satın alma deneyimine göre ürün altına yorum yazması son derece değerli. Yurt dışında örneğin Amazon’da ürünler altında yer alan çok detaylı yorumlar direk başvuru niteliğinde olabiliyor. Amazon kullanıcı beklentisinin nasıl karşılanacağını düşünüp bunu aksiyona çeviriyor. Kullanıcı ürün satın alsa da almasa da bir şekilde yolu siteden geçsin, ürün incelesin, yorum okusun istiyoruz, çünkü satın alma deneyimi bazen oldukça uzun bir zaman gerektirebiliyor.
  • Özellikle yurtdışında ürün altına yapılan yorumlar ürün tanıtımı gibi uzun ve anlamlı, içerisinde detaylı bilgi ve keywordler var. Türk e-ticaret siteleri de bu konuya önem vermeli. Müşteriyi teknik olarak ve deneyim olarak yorum yapmaya teşvik etmek gerekiyor. Satın alma sürecinden sonra da müşteri ile iletişim devam etmeli ve tekrar gelmeye yorum bırakmaya diğer ürünleri incelemeye davet etmeliyiz.
  • Google iyileştirmeler ve yeni geliştirmeler için algoritma değişimlerine gidiyor. Yayınlanan kuralları doğru okuyup doğru uygulamalıyız.
  • Son kullanıcıyı odak noktaya oturtmadığınız zaman SEO da başarılı olamazsınız.
  • Kullanıcı sorgu yaptı, biz bunun ne kadarını sunmalıyız, sorguya en iyi nasıl cevap verebiliriz, kullanıcıyı nasıl en iyi şekilde karşılayabiliriz bunu değerlendirmeliyiz.
  • Web sitesi kullanıcıya faydalı bir içerik sunuyorsa zaten otomatik olarak yükselecektir, fakat amaca uygun olmayan spam sayfalar varsa çok şansı yok.
  • Kullanıcının beklentisine göre davranıp, içerik üretmek gerekiyor, her yazının 500 kelime olması gerekiyor gibi ezberci mantıkla gitmek sonuca ulaştırmaz. Beklenti analizine göre durum değerlendirmesi yapmak gerek.
  • Her web sitesinin güçlü olduğu ya da olmadığı noktalar var. Genel kurallara göre çalışmaları yaptıktan sonra kendi web siteniz özelinde yapacağınız derinlemesine çalışmalar, farklılık ve rakibinizden bir adım önde olan özellikleriniz çok rahat üst sıralarda olmanızı sağlayabilir.
  • Yeni çıkan bir e-ticaret sitesi önce kendi sitesini yayına alıp arama motorları tarafından indexlenmesini sağlayıp belli bir süre sonra bir pazar yeri ile entegrasyon sağlaması mantıklı olur.
  • Özellikle e-ticaret sitelerinde ürün özellikleri sabit, değiştiremiyorsunuz. Dolayısı ile kopya içerik e-ticaretin doğasında var. Yorumların özelleştirilmesi, satış sonrası destek vermek, özelleştirilmiş içerik yayınlanması, video anlatımlar, extra açıklama, kullanıcı deneyimleri gibi doyurucu içerikler farklılaşmayı sağlar. Ürün bilgileri doğru girilmemişse ve yetersiz ise, organik tarafta da sorunlar yaşanacaktır.
  • Pazaryeri olan e-ticaret siteleri satıcılarını desteklemeli ve havuç verme yöntemiyle daha kaliteli iş yapmalarına destek ve olanak sağlamalı. Yani satış yapanların ürün bilgilerini özelleştirmelerinin faydalı olacağını anlamaları ve uygulamaları gerekir. Yorum alması, içerik özelleştirmesi gibi bazı kriterlere uygun davranan satışçılara özel hediyeler verilebilir.
  • SEO ekipleri Adwords ekipleri ile senkron çalışma yapmalı. Her yeni kampanya ile kullanılan yeni başlıklar, yeni odaklar SEO tarafında da uygulanmalı. Ama zaten SEO ile organik aramalarda üst sıralarda iken aynı ürüne reklam da vermek kimi durumlar için gereksiz olabilir. Bütçenin iyi yönetilmesi açısında neye nasıl odaklanılacağı iyi analiz edilip uygulanmalı. ayrıca analytics üzerindeki not provided durumundan dolayı data adwords üzerinden alınıyor. Bunu görerek arz yaratmak daha iyi sonuçlar veriyor. Dolayısı ile ekiplerin koordineli gitmesi faydalı olacaktır.
  • Farklı hedef kitlelere hitap eden ürünlere içerik üretirken, ezberci gitmeden,  test yaparak ilerlemek lazım, siteyi kullanıcıları tanıyan farklı birimlerde farklı kişiler ile de görüşerek sonuç alınabilir. A/B testleri yapmak gerekir.

SEO ve Cornerstone Content konusunda yayınladığımız yazıyı okumak için tıklayın.

Önceki İçerikKripto Para: Bitcoin
Sonraki İçerikYamanligunler Bloğuma hoşgeldiniz…
Hanife Çilingiroğlu
Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunu olan Çilingiroğlu, Okan Üniversitesi’nde MBA derecesini tamamlamıştır. Çalışma hayatına 2005 yılında İngilizce öğretmeni olarak başlamış ve 2007 yılından itibaren AcerPro bünyesinde Satış ve Pazarlama faaliyetlerinden sorumlu üst düzey yöneticiliğini yürütmüştür. 2016-2018 yılları arasında eş zamanlı olarak AcerCrea Sigorta Temalı Dijital reklam ajansını yönetmiştir. 2018 yılı itibarı ile AcerPro’da Bankasurans Direktörü görevini sürdürürken, banka ve sigorta şirketleri kanalında banka sigortacılığı iş hacmini artırmak, yeni teknolojik projeler üretmek üzere konumlanmıştır. Bankalara sunulan omnichannel bankasurans çözümü ile, bankaların tüm sigortacılık faaliyetlerini daha verimli hale getirerek tüm kanallara yayılması, teknolojinin en iyi seviyede kullanılması ve müşterilerin her alanda dijitalleşmesine katkı sağlamak üzere çalışmalar yürütmektedir. Güzel Atlar Diyarı, Kapadokya’dan geldi İstanbul’a. Hayata dair teorileri var. Seviyor, çalışıyor ve yaşıyor, bazen en çok çalışıyor. İnternet dünyasını, yeni gelişmeleri ve teknolojileri takip ediyor. Dijitalleşme ve sosyal medyanın doğru kullanımına dair saatlerce konuşabilir. En çok gülümse(t)meyi sever, bilir ki çoğu zaman bir tebessüm hayat kurtarır. Bitki çayları var bir de, asla vazgeçemez. Hatta son gözdesi; “ballı, tarçınlı ve sütlü yeşilçay” şiddetle tavsiye olunur. Sevgiyle Kalın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz